Jordy Clasie

Geboortedatum27-06-1991
NationaliteitNL
Lengte1.69 m
Gewicht68 kg
PositieMiddelvelder
Huidige clubFeyenoord Rotterdam (on loan from Southampton FC)
Vorige clubsClub Brugge, Feyenoord, SBV Excelsior, HVV DSK, HFC EDO
InterlandsNL, NL -21, NL -19, NL -17, NL -16
Download perskit

Jordy begon met voetballen in zijn geboortestad Haarlem. Zijn eerste voetbalschoenen kreeg hij van oud-international Willem van Hanegem, een vriend van zijn vader James. Van Hanegem had Clasie al meerdere malen zien voetballen op pleintjes in Haarlem en zag toen al wat een potentie de kleine Clasie had. Clasie startte met voetballen bij HVV DSK uit Haarlem. Later verliet hij HVV DSK om bij HFC EDO te gaan voetballen, dat ook uit Haarlem afkomstig is. Tijdens een toernooi in 2000 waarin Clasie meedeed namens EDO werd hij ontdekt door Feyenoord. Jordy mocht daar een aantal proeftrainingen afwerken en is bij Feyenoord gebleven.

Hij ging elke dag met de trein op en neer van Haarlem naar Rotterdam-Zuid of hij werd soms gebracht door zijn vader. Het op en neer pendelen was zwaar, maar hij stelde zich altijd voor dat als hij dit volhield, hij uiteindelijk in De Kuip zou spelen. 
In het seizoen 2008/2009 werd zowel Feyenoord B1 als Feyenoord A1 kampioen van Nederland. In beide elftallen speelde Jordy mee en was hij zelfs de aanvoerder. Hij mocht dus bij beide kampioenschappen de schaal ontvangen.

In het seizoen 2011/2012 wordt Jordy verhuurd aan Excelsior. Op 15 augustus 2010 maakte hij zijn profdebuut tijdens een wedstrijd van Excelsior tegen stadgenoot Feyenoord. Deze wedstrijd werd gewonnen door Excelsior met 3-2. Een week later maakte hij zijn eerste goal in het betaalde voetbal tegen N.E.C..
Jordy zal uiteindelijk uitgroeien tot een vaste basiskracht bij de Kralingers en speelt 32 wedstrijden, waarin hij twee keer scoort. 

In december 2010, twee maanden na zijn debuut voor Excelsior, werd Jordy ook voor het eerst opgeroepen voor Jong Oranje. 

Jordy kreeg bij zijn terugkeer bij Feyenoord de kans om een basisplaats te veroveren in Rotterdam-Zuid. Op 31 juli 2011 startte hij in de basis van Feyenoord in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Malaga CF. Bij Feyenoord groeide hij al snel uit tot een publiekslieveling. Hij maakte zijn officiële debuut voor Feyenoord in de wedstrijd tegen zijn oude club Excelsior. Zijn eerste doelpunt voor Feyenoord maakte hij tegen FC Groningen.

Jordy speelt een goed seizoen en mist maar één competitiewedstrijd. Als beloning voor zijn goede spel won hij de "Zilveren Schoen" tijdens het jaarlijkse voetbalgala. Hij ontving deze prijs uit handen van zijn vriend en oud-international Willem van Hanegem.

In het daaropvolgende seizoen 2012/2013 is Jordy een vaste basiskracht voor de stadionclub. Dat drukt zich ook uit in zijn nieuwe rugnummer, want vanaf het begin van het nieuwe seizoen speelt Clasie niet meer met rugnummer 16, maar met nummer 6.  Hij zou dat seizoen uiteindelijk 37 keer spelen voor Feyenoord, waarvan 33 competitiewedstrijden.

Daarnaast debuteerde hij gedurende dit seizoen ook in het Nederlands Elftal. Zijn eerste interland speelde hij op 7 september 2012 in Amsterdam tegen Turkije. 

In de zomer van 2013 speelt Jordy met Jong Oranje op het Europees kampioenschap onder 21 in Israël.

In juni 2014 wordt Jordy opgenomen in de definitieve WK selectie van Louis van Gaal. Op 9 juli 2014 maakte Jordy zijn WK debuut tegen Argentinië in de halve finale van het WK 2014 in Brazilië. Later speelde hij ook in de basis tegen Brazilië, waarna Jordy met Nederland de bronze plak binnen haalde.

Op 15 juli 2015 maakt Jordy Clasie een transfer van Feyenoord naar Southampton FC. De transfersom, welke voor Jordy Clasie wordt betaald, is de op 1 na hoogste transfersom in de historie van de club.

Dit seizoen speelt de middenvelder op huurbasis voor Club Brugge.

Gerelateerd nieuws