Irfan Bachdim

Geboortedatum11-08-1988
NationaliteitNL/IDN
Lengte1.72 m
Gewicht70 kg
PositieLinksbuiten/Rechtsbuiten/Aanvallende middenvelder
Huidige clubVentforet Kofu
Vorige clubsChonburi FC, Sriracha FC, Arema FC, Persema Malang, HFC Haarlem, Argon, FC Utrecht, AFC Ajax
InterlandsIDN
Download perskit

Irfan Bachdim (Amsterdam, 11 augustus 1988) is een Nederlands-Indonesisch profvoetballer die onder contract staat bij Ventforet Kofu uit Japan. Zijn vader is Indonesiër en zijn moeder is Nederlandse.

Irfan is begonnen met voetballen in de jeugdopleiding van Ajax, maar wist daar niet door te breken. Na drie jaar verkaste hij naar hoofdklasser SV Argon, waar hij ondanks het feit dat hij als middenvelder speelde, topscorer werd. Hij werd opgemerkt door scouts van FC Utrecht en tekende daar een contract. De Amsterdammer was basiskracht in de A1 en speelde regelmatig voor Jong FC Utrecht. 
Op 2 juni 2009 is bekendgemaakt dat Irfan bij HFC Haarlem aan gaat sluiten als potential om een contract te verdienen. Irfan maakte zijn debuut in de hoofdmacht in de thuiswedstrijd tegen het Limburgse VVV-Venlo. Na het faillissement van HFC Haarlem keerde hij terug bij SV Argon, dit kon omdat hij bij Haarlem op amateurbasis speelde. 
Vanaf 2010 is Irfan voor Persema Malang in de Super League gaan spelen en is hij ook gaan uitkomen voor het national elftal van Indonesië. In 2012 werd hij door de problemen met meerdere competities in Indonesië aan Arema FC verhuurd. 
In januari 2013 tekende hij voor een jaar bij Chonburi FC uit Thailand. Van oktober tot december 2013 werd hij verhuurd aan tweedeklasser Sriracha FC. 
Vanaf 2014 speelt hij voor Ventforet Kofu in Japan.

Omdat de middenvelder een dubbel paspoort heeft, kan hij zowel uitkomen voor Nederland als voor Indonesië. Toen het Indonesisch voetbalelftal onder 23 een trainingskamp hield, speelde hij een aantal wedstrijden mee. Hij raakte echter geblesseerd, een week voor het team naar de Aziatische Spelen 2006 vertrok. In december 2010 debuteerde hij dan toch voor Indonesië en scoorde hij direct bij zijn debuut in de wedstrijd tegen Maleisië.

Sinds 2010 is Irfan de meest gevolgde Nederlander op Twitter. En in 2011 won hij bij de Indonesische variant van de Kids' Choice Awards de prijs voor beste atleet.

Gerelateerd nieuws