Rick van Drongelen: Vooral genieten

Rick van Drongelen debuteerde woensdag met een monsterzege in Oranje onder 19. De leeftijdsgenoten van Gibraltar werden tijdens het EK-kwalificatietoernooi in Frankrijk met maar liefst 9-0 verslagen.

De pas zestienjarige Rick van Drongelen werd onlangs vervroegd doorgeschoven naar Oranje onder 19 en had gisteren meteen een basisplaats. Van Drongelen speelde de gehele wedstrijd op zijn favoriete positie als linker centrale verdediger. Liechtenstein is vrijdag de tweede opponent, maandag stuit Oranje onder 19 op Frankrijk. De nummers één en twee in de poule plaatsen zich voor de tweede kwalificatieronde.

Ontwikkeling

De carrière van Van Drongelen bevindt zich de laatste 10 maanden in een stroomversnelling. In januari 2015 tekende hij, slechts anderhalve week na zijn 16e verjaardag, een contract bij Sparta Rotterdam tot medio 2018. In de weken hierna werd hij voor het eerst geselecteerd voor Oranje onder 17 voor het EK kwalificatie toernooi in Schijndel. Met Oranje onder 17 plaatste hij zich in een sterke poule voor het EK in Bulgarije, waar hij uiteindelijk alle wedstrijden in de basis heeft gespeeld. Rick was de jongste speler in de EK selectie van Oranje. Dit seizoen werd hij opgeroepen voor de oefenwedstrijden van Oranje onder 18 tegen Engeland en mocht hij van bondscoach Kees van Wonderen voor het eerst de aanvoerdersband dragen. Enkele weken hierna kreeg Van Drongelen het nieuws te horen dat hij vervroegd zou worden doorgeschoven naar Oranje onder 19 vanwege zijn sterke prestaties bij Oranje onder 18.

Sparta Rotterdam

Binnen de opleiding van Sparta Rotterdam maakt Van Drongelen ook grote stappen. Begin dit seizoen mocht hij zich tijdens de gehele voorbereiding laten zien aan trainer Alex Pastoor tijdens het oefenprogramma van de eerste selectie. Op dat moment was reeds besloten dat Van Drongelen de A1 zou gaan overslaan en direct de overstap zou maken naar Jong Sparta. Doordeweeks traint hij met de eerste selectie mee. Met Jong Sparta Rotterdam kende Van Drongelen een uitstekende seizoensstart met maar liefst 12 punten uit de eerste 4 wedstrijden.

Genieten

Van Drongelen zelf geniet momenteel van elk moment: 'Ik maak veel mee in de laatste maanden bij zowel het nationale team als bij Sparta Rotterdam. Ik ervaar elke stap als een prikkel en stimulans om er nog meer uit te halen.' stelt Van Drongelen tegenover zijn management Prime Sportbusiness. 'Ik was super trots dat ik vorige maand werd gekozen tot aanvoerder van Oranje onder 18. Toen ik een maand later hoorde dat ik werd toegevoegd aan de definitieve selectie van Oranje onder 19, kon ik het haast niet geloven. Mijn basisplaats van gisteravond was weer een nieuw hoogtepunt in mijn carrière. Ik blijf hard trainen om scherp te blijven, maar tussendoor ben ik vooral aan het genieten.'

Foto: Pro Shots / Erwin Spek