Nederland onder 19 kwalificeert zich voor het EK

Rick van Drongelen en Hidde ter Avest hebben zich gisteravond met oranje onder 19 geplaatst voor het EK in Duitsland.

Tweede opeenvolgende seizoen

Voor het tweede opeenvolgende seizoen is het Nederlands elftal onder 19 jaar van de partij op het Europees kampioenschap. Het doelpuntloze gelijkspel dinsdag tegen concurrent Polen was voldoende om als groepswinnaar naar de eindronde in Duitsland te gaan, omdat in de eerste twee wedstrijden tegen Noord-Ierland en Oekraïne 6 punten werden behaald. In de laatste vijftien jaar kwalificeerde Onder 19 zich slechts drie maal voor de eindronde.

Rick van Drongelen

Rick van Drongelen werd begin dit seizoen als 16-jarige vervroegd doorgeschoven naar het Nederlands elftal onder 19 jaar en dwong direct een basisplaats af tijdens de eerste kwalificatieronde in Frankrijk. Deze week moest hij 1 wedstrijd missen door een schorsing nadat hij een gele kaart kreeg tijdens de eerste wedstrijd tegen Oekraïne, omdat hij in Frankrijk ook een gele kaart had ontvangen. Tegen Polen stond hij echter direct weer in de basis. Rick was ontzettend blij met het behalen van het eindtoernooi in Duitsland: "Ik ben blij dat we ons hebben gekwalificeerd, het is een fantastisch podium voor ons als jonge spelers en een geweldige ervaring", aldus Rick van Drongelen tegenover zijn management bureau Prime Sportbusiness.

Hidde ter Avest

Hidde ter Avest speelde deze week een enorm sterkkwalificatie toernooi. Het talent van FC Twente speelde alle 3 de wedstrijden in de basis als rechtsback en maakte veel indruk. "Het was een mooie week met een spannend einde. Ik ben enorm blij dat we ons wederom hebben gekwalificeerd voor het eindtoernooi", aldus Hidde ter Avest tegenover zijn management bureau Prime Sportbusiness.

Wie gaan er mee

Voor zowel Van Drongelen als Ter Avest wacht een spannende periode waarin zij moeten afwachten of zij überhaupt mogen deelnemen aan het EK. Ondanks hun jonge leeftijd zijn beide spelers al vaste basisspelers in het eerste elftal van hun clubs Sparta Rotterdam en FC Twente. Clubs hebben formeel het recht om de spelers niet af te staan, omdat het EK onder 19 nog altijd niet op de officiële internationale speeldagenkalender van UEFA voorkomt. Het EK vindt tegelijk plaats met de voorbereiding op het nieuwe seizoen, dus het is altijd afwachten of de clubs het zien zitten om hun basisspelers te laten afreizen naar het EK.

Winter is er het hele seizoen al uitgesproken over. Een herhaling van vorig jaar, ook al presteerde Onder 19 in Thessaloniki uiteindelijk naar behoren, wil hij graag voorkomen. Ook omdat er behalve het EK nog een tweede groot doel gloort: het WK onder 20 in Zuid-Korea. Voor de acht EK-deelnemers vallen er in Duitsland liefst vijf WK-tickets te verdienen.

Foto: Ons Oranje Media